Kategorie


Garnek Tajine Tagine Le Creuset CHERRY

Kod produktu: 375
Producent: Le Creuset
Dostępność:
Jest Jest
Cena: 989,99 zł
Garnek Tajine Tagine Le Creuset 


Przez wieki Afryka Północna miała dostęp do niezliczonej ilości wspaniałych przypraw uzupełniajacych zróżnicowany wybór owoców morza i mięs.
Tradycyjna metoda gotowania w Afryce Północnej - Tajine-Tagine - byla wykorzystywana z pokolenia na pokolenie , a główną jej zaletą bylo spowolnienie gotowania z duzą iloscią przypraw. Gotowano z bardzo małą iloscią wody, aby utrzymać  żywność wilgotną, a unikalna konstrukcja pokrywy Tagine blokowała ulatnianie sie zapachow i smaków.


 Tagine Le Creuset w stylu Marokańskim wykonane z emaliowanego żeliwa i kolorowej kamionki to hit ostatnich lat w Europie i Ameryce.
 Garnek do pieczenia mięsa i warzyw z pokrywką o  pojemności 1.9 litra. Pokrywa w kształcie stożka tworzy doskonałe uszczelnienie do utrzymania wilgoci i ciepła wewnątrz garnka.
 Posiada możliwość wykorzystania w kuchenkach mikrofalowych, zamrażalnikach oraz wszystkich rodzajach kuchenek : gazowych, elektrycznych, ceramicznych, halogenowych , indukcyjnych .
Bezpieczny w piekarniku do 260 C.
Pojemnosc 1.9 litra
Wymiary : 32.5 cm X 32.5 cm X 29 cm 



Jagnięcina po marokańsku w tagine

Połączenie mięsa, słodkich owoców i warzyw jest bardzo typowe dla kuchni marokańskiej - słodycz jest równoważona poprzez przyprawy i pieprz cayenne.




Przygotowanie: 3 godziny
Ilość porcji: 6

Składniki:

1 bulwa kopru włoskiego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona cebula , pokrojona w cienkie plasterki
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
ok 500-600 g jagnięciny - pokrojonej w 2-3 centymetrowe kostkę i osuszonej ręcznikiem papierowym
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego kminku*
2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Sól do smaku
250 g pokrojonych daktyli( bez nasion)
500 ml wody źródlanej lub filtrowanej
Listki Świeżej kolendry do dekoracji

Przygotowanie:

Umyć i osuszyć bulwy kopru. Odciąć grube łodygi naci oraz dól bulwy kopru, przekroic na połowę i usunąć twardy rdzeń . Cienko pokroić każdą połówkę na plasterki.

Podgrzac 1 łyżkę oliwy z oliwek w podstawie naczynia tagine. Dodać cebulę, koper i czosnek. Gotować, aż wszystko delikanie się zeszkli.
 Wyjac i odlozyc na osobny talerz.

Dodać pozostałą oliwę z oliwek do tagine i partiami obsmażyć mięso.

Połączyć wszystkich przyprawy i sól w małej miseczce. Posypać podsmażone mięso i dobrze wymieszać. Gotować przez 1 minutę na średnim ogniu .

Do obsmażonego mięsa dodać  wczesniej podsmażone warzywa, daktyle , oraz ok 250ml wody źródlanej i dobrze wszystko wymieszać.
Przykryć pokrywką tagine i gotować na średnim ogniu , mieszając od czasu do czasu , przez 2 do 2.5 godziny.
Dodać pozostałe 250 ml wody w razie potrzeby, stopniowo podczas gotowania.

Podawać z kaszą kuskus.

*Uwaga : W celu uzyskania wspanialego aromatu i smaku, przed gotowaniem dodać 1/2 łyżki nasion kminku do naczynia tagine i podgrzać na na małym ogniu .
Ogrzewać około 2 minut, aż nasiona lekko zmienią kolor.
Dodać do młynka do przypraw lub moździerza i zmielić na miazgę aby zastosować w przepisie.

Pytania dotyczące produktu